do read peoplezz

9 Apr 2011

PIMPLES -.-


       HAHAHA disini saya SUPERDYLA yg COMEL nk bercakap tentang JERAWAT atau dalam bahasa omputehnya PIMPLES ! hadoi ni la yg aku plg tak suka sekali kalau benda alah ni muncul bertepek 'menghiasi' muka! Lately ni mmg la aku busy dgn netball la dan lain lain dgn on duty sebagai sukarelawan iaitu QUATER MASTER pada hari sukan dan tak dapat dinafikan aku agak la aktif melakukan pelbagai aktiviti dan begitulah juga jerawat yg maha tak comel sgt aktif tumbuh di muka aku yg comel. Dengki sungguh beliau -.- aku rasa kalau muka aku ada jerawat cam pelik je kot pastu tangan aku pulak ya allah gatal beno nk memicit! terasa suatu kepuasan kalau memicit jerawat pastu dia punya isi dapat dikeluarkan! HAHA pastu muka bengkak bengkak! HAHAHAHA TAK SEGAN nk keluar rumah -.-'
      
        Disebabkan muka aku ada jerawat aku pun duduk la di depan computer dan terus membuka FACEBOOK macam biasalah kan online and sambil tu dgr lagu YEARS FROM NOW by AIZAT dan tanganku dgn pantas membuka new tab and terus search tips untuk MENGHILANGKAN JERAWAT !

       YEAHH nilah yg aku jumpa. cuba la korang korang tgk mana mana yg boleh dipraktikkan yee.. sekian :)
  
                            
 1. Mencuci wajah 2 kali sehari

Mencuci wajah 2 kali sehari akan membantu menghilangkan minyak di permukaan kulit kita. Jika kita jarang membersihkannya, maka bakteria penyebab jerawat akan hidup subur di wajah kita. Namun ingat..jangan mencuci wajah apalagi menggosok wajah secara berlebihan kerana ia akan meningkatkan produksi minyak sobaceous yang dapat menyebabkan masalah kulit pada wajah. Cucilah wajah 2 kali sehari dengan menggunakan sabun yang lembut.
2. Sesuaikan kosmetik dengan jenis kulit anda
Jika kulit anda berminyak maka gunakanlah kosmetik untuk kulit berminyak, jika kosmetik yang anda gunakan tidak sesuai dengan jenis kulit anda..jerawat akan segera mendatangi kulit wajah anda. Jadi berhati-hatilah dalam memilih kosmetik.
3. sebaik mungkin hindari kosmetik yang berminyak.
secara alami wajah kita akan menghasilkan minyak, bahkan kulit kering sekalipun. Jadi sebisa mungkin  hindarilah menggunakan kosmetik yang berlebihan kerana minyak dan debu akan menjadi media bakteri penyebab jerawat untuk bermukim di wajah kita.
4. Keringkan wajah kita dengan kain yang bersih setelah cuci muka atau mandi
seperti yg kita tahu bakteria juga menyukai tempat yang lembab dan hangat jadi sentiasa la mengeringkan muka dgn kain yg bersih dan kering.
5. Minum air putih
Hampir 70% kulit kita terdiri dari air, dengan minum air minimum 2 liter sehari, maka kulit kita akan selalu fit dan sehat.
6. gunakan pelembab kulit
Menggunakan pelembab akan membantu menyehatkan kulit kita, terutama dari kulit kering dan pecah2. Namun pelembab disini bukan berarti pelembab yang berminyak..sekarang sudah banyak produk kosmetik yang berbahan dasar air.
7. selalu pastikan kulit anda bersih sebelum tidur.
Selalu cuci muka anda sebelum tidur agar kulit beregenerasi dengan baik.
8. Sering-seringlah makan sayur dan buah.
sayur2an mengandung banyak vitamin yang menyehatkan kulit kita. Perbanyaklah makan sayur atau buah, terutama yang mengandung vitamin E. Dengan kulit yang sehat, maka jerawat akan sukar untuk tumbuh dan berkembang.
9. Tidur yang cukup dan teratur.
Kulit juga sama seperti kita, butuh istirahat. Jadi biasakanlah untuk tidur yang cukup dan teratur. Karena saat kita tidur, kulit akan beregenerasi dan membuang racun2 yang berbahaya sehingga saat kita bangun keesokan harinya kulit kita akan kembali segar.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan